Raw Asijské nudle

Raw Asijské nudle

Syrová strava se dá jíst i na asijský způsob! Pojďte ho vyzkoušet a doplnit vitaminy!

Nejprve si představíme hlavní ingredience.

Okurka odvodňuje, je močopudná. Pomáhá ledvinám ředit kyseliny a vylučovat je z těla ven. Pravidelná konzumace zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Používá se při chorobách srdce a snižování vysokého krevního tlaku. Doporučuje se lidem se zvýšenou kyselostí moče a při překyselení organismu. Zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů.

Mrkev je ceněna pro své detoxikační schopnosti, je proto důležitá pro lidi žijící v průmyslových aglomeracích. V lidové medicíně se používá proti nervozitě, astmatu, rakovině, kožním onemocněním, při jaterních chorobách a žloutenkách. Snižuje cholesterol a preventivně působí na tlusté střevo.

Červené zelí poskytuje ochranu proti rakovině, žaludečním a dvanáctníkovým vředům. Zlepšuje funkci mozku, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, prospívá krvetvorbě a detoxikuje organismus. Podporuje tvorbu žluče a činnost žlučníku a jater. Snižuje krevní tlak. Vyznačuje se zvýšeným obsahem vitaminu A a B a selenu. Doporučuje se při plicních chorobách.

Syrový celer obsahuje velké množství aktivního organického sodíku. Množství sodíku je2x větší než vápníku, což je příznivé pro ty, kteří celý život jedí koncentrované škroby (bílou rýži, pečivo, cukr). Doporučuje se při onemocnění dnou, diabetikům a při nervových chorobách. Narušenou rovnováhu pohlavních hormonů. Opravuje překyselení, migrény, pálení žáhy, některé ekzémy, osteoporózu a nespavost.

Paprika je vynikajícím zdrojem vitaminu C (až 4x než pomeranč!). Má však nevýhodu, že je těžce stravitelná – měla by se proto pečlivě kousat a krájet. Zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Působí proti plynatosti.

Omáčku si připravíme z kešu (zdroj vitaminu B1 a B2 a hořčíku), chilli a kari (na zahřátí a hubnutí), šťávy z citronu (posílení imunity), citronové trávy (na chřipku a špatné nálady), sezamových semínek (doplnění železa), tahini (ochrana srdce a cév), zázvoru (na stres) a mořských řas (na nedostatek jódu).

A jdeme na to!

Raw Asijské nudle

Porcí: 4

Ingredience

Nudle

1/4 okurky

2 mrkve

1/4 červeného zelí

1/2 papriky

1/4 celeru

Omáčka

sojová omáčka (nejlépe tamari) – cca 4 lžíce, můžete přidat nebo ubrat podle chuti

šálek kešu – namočených minimálně na 6 hodin

trošku chili a kari

šťáva z 1 citronu

2 lžičky citronové trávy

3 lžíce sezamových semínek

3 lžíce tahini (sezamová pasta)

2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru

4 lžíce vloček mořských řas – (např. nori)

Postup

  1. Začneme tím, že si namočíme šálek kešu.
  2. Připravíme si velkou mísu a můžeme nastrouhat všechnu zeleninu na nudličky nebo si můžeme pomoct spiralizéru.
  3. Vytvoření omáčky je rovněž jednoduché:
  4. Slijeme kešu, dáme je do mixéru
  5. Přidáme ostatní ingredience a umixujeme.
  6. Doporučuji přidat trochu vody (asi čtvrt šálku), aby omáčka nebyla moc tuhá.
  7. Omáčku vmícháme do salátu a můžeme servírovat.
http://blog.zijemezdraveji.cz/2015/02/20/raw-asijske-nudle/

 

Při tomto jídle se také můžete přesvědčit, že i raw kuchyně dokáže nádherně vonět.

Dobrou chuť přeje Adri :)

Adriana Gombalová

Jsem šestnáctiletá bytůstka, veganka od března 2014 koketující s raw stravou. Chodím na jazykové gymnázium, plánuju studovat medicínu a věnovat se homeopatii. Miluji hudbu, ráda čtu, píšu, kreslím, zpívám, dělám čínskou kaligrafii a fotím. Hraju na bicí, flétnu, elektrickou kytaru a housle. Ráda chodím na koncerty, do čajovny, kina, knihovny a na hory. Běhám, potápím se, lyžuju, plavu, hraju volejbal, cvičím Flowin a jógu a lezu po všem možném. Hodně cestuju, protože si libuju v objevování nových věcí, vyhýbám se stereotypům – proto ustavičně zkouším nové a nové recepty. Nemám oblíbené jídlo, chutě se mi neustále mění.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *