Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

Tuto luxusní a jednoduchou pomazánku můžete mlsat samotnou nebo se zeleninou, ale nejlépe ovšem chutná na Rawzinkových placičkách :)

Červená řepa je schopna potlačovat viry a bakterie, často pomáhá bojovat s mykózami. Obsahuje hodně selenu, kterého mají lidé v naších krajích nedostatek. Brání vzniku rakoviny. Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, selenu, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Nesmíme zapomenout na křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.

Tahini (sezamová pasta) dodá tělu vápník, vitamíny skupiny B a vitamín E. Funguje jako prevence kožních i očních potíží, pomáhá regenerovat sliznice, vlasy, nehty. Doporučuje se při depresích, snížené imunitě, premenstruačním syndromu a také kojícím i těhotným ženám. Snižuje hladinu cholesterolu.

Citrónová šťáva odkyseluje organismus, podporuje tvorbu kolagenu a imunitu organismu.

Extra panenský olivový olej působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním. Má výrazné antioxidační a detoxikační účinky, zpomaluje stárnutí a napomáhá trávení. Působí proti zácpě a nadýmání.

Česnek obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky nimž posiluje organizmus, podporuje jeho obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny.

Himálajská sůl pomáhá při zhoršeném stavu chrupu a upravuje zažívací potíže. Je bohatá na esenciální minerály v přírodní podobě, zejména vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan, stopové množství jódu.

Petrželka povzbuzuje zažívání a zvyšuje činnost ledvin. Pomáhá při močových kamenech, po zánětu prostaty, při menstruačních potížích.

Pomazánka z červené řepy

Ingredience

1 větší bulvu červené řepy

4 lžíce tahini

2 lžíce citrónové šťávy

1 lžíce olivového oleje stroužek česneku

špetka himálajské soli

petrželka na dochucení

Postup

  1. Řepu očistíme.
  2. Přidáme s ostatními ingrediencemi do mixéru.
  3. Mixujeme dohladka.
http://blog.zijemezdraveji.cz/2015/05/02/pomazanka-z-cervene-repy/

Adriana Gombalová

Jsem šestnáctiletá bytůstka, veganka od března 2014 koketující s raw stravou. Chodím na jazykové gymnázium, plánuju studovat medicínu a věnovat se homeopatii. Miluji hudbu, ráda čtu, píšu, kreslím, zpívám, dělám čínskou kaligrafii a fotím. Hraju na bicí, flétnu, elektrickou kytaru a housle. Ráda chodím na koncerty, do čajovny, kina, knihovny a na hory. Běhám, potápím se, lyžuju, plavu, hraju volejbal, cvičím Flowin a jógu a lezu po všem možném. Hodně cestuju, protože si libuju v objevování nových věcí, vyhýbám se stereotypům – proto ustavičně zkouším nové a nové recepty. Nemám oblíbené jídlo, chutě se mi neustále mění.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *