Pikantní mandlové kelp nudle

Pikantní mandlové kelp nudle

Začala sezóna farmářské zeleniny a pojídání salátů ve velkém, tak přidáváme recept na jeden s výbornými kelp nudlemi :)

Tento recept se skvěle hodí na oběd. Zasytí a přitom je lehký.

Kelp je mořská řasa, která roste v mělkých vodách oceánů a dosahuje až 80 metrů. Je bohatá na jód, kyselinu listovou, vitamin K, hořčík, vápník, železo a další minerály a stopové prvky. Dále obsahuje antioxidanty a protizánětlivé složky, které pomáhají tělu v boji s rakovinou. Pravidelnou konzumací posílíte vlasy, nehty a zlepší se vám pleť. Chutí se podobá rýžovým nudlím a ozvláštní každý salát či polévku.

Kedlubna nás překvapí díky velkému obsahu karotenu, vitamínu E, vitamínů skupiny B a vzácného vitamínu K (důležitý pro prevenci vnitřního krvácení, pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení a je potřebný pro funkci jater a ledvin). Kedlubny obsahují cholagogum, což je látka zvyšující vylučování žluči a urychlující vyprazdňování žlučníku. Podporují krvetvorbu (velký obsah železa), přispívají ke zdravé pokožce a vlasům (biotin), chrání před volnými radikály (selen) a vysoký obsah vitamínu C je prevencí proti infekcím.

Mrkev je bohatá na antioxidanty, vitamíny a vlákninu, má málo kalorií, zanedbatelné množství tuku a žádný cholesterol. Důležitý je pro nás betakarotén – v těle se přeměňuje na vitamin A a zajišťuje ochranu buněk proti bakteriím a virům. V lidové medicíně se používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech. Dnes nachází uplatnění při rakovině plic a slinivky břišní.

Cherry rajčata jsou bohatá na draslík (působící na vylučování vody a moči z těla) a zinek (důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně).

Mandlové máslo je nabito zdravými mono – nenasycenými tuky, esenciálními mastnými kyselinami, bílkovinami, hořčíkem, vitaminem B2 a E.

Tamari obsahuje kvalitní aminokyseliny a mikroorganismy důležité pro dobré trávení.

Miso působí prospěšně při zvýšené hladině cholesterolu a pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek.

Sezamový olej je výborným regeneračním prostředkem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje paměť a působí antidepresivně.

Zázvor je antibakteriální a protizánětlivý, uklidňuje a tiší bolest hlavy a zpomaluje některé druhy rakoviny.

Medvědí česnek pomáhá při vysokém krevním tlaku, zanesených cévách a akutních a chronických průjmech.

Chilli zrychluje metabolismus, podporuje imunitní systém a snižuje chuť na sladké a tučné potraviny.

Pikantní mandlové kelp nudle

Ingredience

Salát:

půl balíčku kelp nudlí (170g)

2 hrnky nastrouhané mrkve

2 hrnky nastrouhané kedlubny

trochu ředkviček na ozdobu

Omáčka:

4 lžíce mandlového másla

1 hrnek cherry rajčátek

3 lžíce tamari

3 lžíce sezamového oleje

kousek čerstvého zázvoru nebo špetka sušeného zázvoru

1 polovina lžíce miso pasty

lžíce pasty z medvědího česneku nebo 2 stroužky česneku

trocha chilli

Postup

    Nejdříve si připravíme omáčku
  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a pořádně několik minut mixujeme, aby se všechno pořádně promíchalo.
  2. Kelp nudle propláchneme (můžete je rozkrojit na menší kousky) a vmícháme je do omáčky, aby se nudle namarinovaly.
  3. Potom si nastrouháme mrkev a kedlubnu a smícháme je ve velké míse
  4. Omáčku s nudlemi nalijeme na salát a pořádně promícháme.
  5. Můžeme nechat ještě vsáknout omáčku do zeleniny a poté opět zamícháme.
  6. Ozdobíme ředkvičkou.
http://blog.zijemezdraveji.cz/2015/06/23/pikantni-mandlove-kelp-nudle/

Adriana Gombalová

Jsem šestnáctiletá bytůstka, veganka od března 2014 koketující s raw stravou. Chodím na jazykové gymnázium, plánuju studovat medicínu a věnovat se homeopatii. Miluji hudbu, ráda čtu, píšu, kreslím, zpívám, dělám čínskou kaligrafii a fotím. Hraju na bicí, flétnu, elektrickou kytaru a housle. Ráda chodím na koncerty, do čajovny, kina, knihovny a na hory. Běhám, potápím se, lyžuju, plavu, hraju volejbal, cvičím Flowin a jógu a lezu po všem možném. Hodně cestuju, protože si libuju v objevování nových věcí, vyhýbám se stereotypům – proto ustavičně zkouším nové a nové recepty. Nemám oblíbené jídlo, chutě se mi neustále mění.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *