Rajčatový salát se sušenými fíky

Rajčatový salát se sušenými fíky

Tento salát klidně může nahradit oběd nebo večeři. Překvapí vás paletou chutí, kterou vytvoří.

Cherry rajčata obsahují velké množství vitamínu C a antioxidantů. Významný je i obsah vlákniny. Cherry rajčata posilují metabolismus a podporují imunitní systém a krvetvorbu. Prospívají také kůži a vlasům. Můžeme je považovat za kvalitní způsob, jak zbavit naše tělo škodlivých látek. Konzumace rajčat všeho druhu je prevencí proti nádorovým onemocněním.

Fíky mají ze všech potravin nejvyšší alkalické hodnoty, hodí se proto výborně k neutralizaci kyselých potravin (maso, bílá mouka, cukr…). Spolehlivě zahání hlad, vyživuje jak nervy, tak i mozek vitální silou a ještě pomáhá zbavit se nadbytečných kilogramů. Pomáhají při únavě, nízké výkonnosti, mírní obtíže během menstruace a regulují trávení a podporují zdravou střevní flóru.

Olivový olej působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, má výrazné antioxidační účinky, snižuje hladinu cholesterolu, působí proti zácpě a nadýmání, má detoxikační účinky a zpomaluje stárnutí.

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem alfa-linolenové kyseliny a rostlinné formy omega-3 mastné kyseliny, která pomáhá chránit srdce a snižovat cholesterol. Současně také redukují záněty a normalizují zvýšený krevní tlak. Jejich konzumace zlepšuje činnost mozku.

Špenát obsahuje víc než 88% vody a je bohatý na železo. Mimoto obsahuje mnoho sodíku, draslíku a vápníku. V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová, která podporuje střevní peristaltiku. Zbavuje naše tělo těžkých kovů, hraje významnou roli v prevenci rakoviny a pomáhá v boji proti vráskám.

Rajčatový salát se sušenými fíky

Ingredience

500g cherry rajčátek

šálek fíků – dopředu namočit na 8 hodin

hrst špenátu

2 lžíce olivového oleje

špetka soli a pepře

vlašské ořechy na ozdobu

Postup

  1. Nejdříve si předem namočíme šálek fíků. Ty by poté měly jít snadno pokrájet na malé kousky.
  2. Cherry rajčata umyjeme a rozkrájíme na čtvrtinky.
  3. Omyjeme hrst špenátu a pokrájíme na drobnější listy.
  4. Zakápneme olivovým olejem, přidáme pepř a sůl a důkladně zamícháme.
  5. Podáváme ozdobené vlašskými ořechy.
http://blog.zijemezdraveji.cz/2015/07/22/rajcatovy-salat-se-susenymi-fiky/

Adriana Gombalová

Jsem šestnáctiletá bytůstka, veganka od března 2014 koketující s raw stravou. Chodím na jazykové gymnázium, plánuju studovat medicínu a věnovat se homeopatii. Miluji hudbu, ráda čtu, píšu, kreslím, zpívám, dělám čínskou kaligrafii a fotím. Hraju na bicí, flétnu, elektrickou kytaru a housle. Ráda chodím na koncerty, do čajovny, kina, knihovny a na hory. Běhám, potápím se, lyžuju, plavu, hraju volejbal, cvičím Flowin a jógu a lezu po všem možném. Hodně cestuju, protože si libuju v objevování nových věcí, vyhýbám se stereotypům – proto ustavičně zkouším nové a nové recepty. Nemám oblíbené jídlo, chutě se mi neustále mění.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *