Salát s kokosovou indickou omáčkou

Salát s kokosovou indickou omáčkou

 

Mladý kokos podporuje krevní oběh, posiluje činnost srdce díky kombinaci hořčíku a draslíku a díky thiaminu, kyseliny panthenolové snižuje stres. Obsahuje spoustu vitamínů, elektrolytů a dalších minerálů, které zpomalují stárnutí a voda je skvělým isotonickým nápojem, které hydratuje tělo nejen při fyzické zátěži. Mladé kokosy toho mají v sobě mnohem více, co je skvělé pro naše zdravé tělo :)

Paprika je vynikajícím zdrojem vitaminu C (až 4x než pomeranč!). Zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Působí proti plynatosti.

Kešu má léčebný účinek na kůži, sliznice a oči způsobují karoteny. Jsou vhodné při nemocech srdce a nervové soustavy (nervozita, deprese). Mají vysoký obsah železa, hořčíku a vitaminu C – látky prospěšné ke krvetvorbě, posilování imunity i vitality. Používají se také při podrážděném střevu a bolestivé menstruaci.

Garam masala velmi chutná a voňavá indická směs koření. Používá se tradičně do indických pokrmů. Směs je složena z římského kmínu, skořice, koriandru, pískavice, hořčice, hřebíčku, pepře, anýzu, zázvoru, kmínu a dalších bylin. Směs garam masaly se liší podle regionu a někteří kuchaři si garam masalu navíc upravují podle vlastní fantazie.

 

Salát s kokosovou indickou omáčkou

Ingredience

Omáčka

kokosové maso a kokosovou vodu z 1 mladého kokosu

1 paprika

hrst kešu

2 lžičky garam masaly (nebo dle chuti méně)

štáva z půlky citrónu

půl lžičky strouhaného čerstvého zázvoru

sůl

Salát

mix listových salátů

rajče

avokádo

a další dle chuti

pro vegan verzi nebo raw till4 můžeme přidat marinovaný tempeh

Postup

  1. Do mixéru nebo food procesoru s S-blade nožem vložíme vydlabané maso z mladého kokosu, přidáme kokosovou vodu, namočené a opláchnuté kešu oříšky, papriku, citrónovou šťávu, koření, sůl a vše vymixujeme do hladké omáčky.
  2. Nachystáme si talíř, kde rozložíme mix salátových listů, poklademe krájenými rajčaty, avokádem a zalijeme kokosovou indickou omáčkou.
  3. Dle volby přidáme na plátky nebo kostičky nakrájený marinovaný tempeh.
http://blog.zijemezdraveji.cz/2015/09/20/salat-s-kokosovou-indickou-omackou/

 

Dobrou chuť

Receptem jsme se inspirovali na mladykokos.cz a trochu si přizpůsobili dostupnými ingrediencemi :)

Karolína Rašková

Karolína Rašková ...............