Ovocný puding z meruněk a švestek

Ovocný puding z meruněk a švestek

Jednoduchá, rychlá, výživná a sytá snídaně nebo svačinka…je vhodná i pro tyto zimní dny, protože je ze sušeného ovoce a koření :)

Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci, obsahují asi 200 účinných látek, zvláště bioflavonoidů, z nichž tři čtvrtiny nejsou prozatím vědci dostatečně prozkoumány. Již tři plody obsahují 2500 mezinárodních jednotek provitaminu A a splňují tím polovinu denní potřeby dospělého člověka. Mnoho niacinu (kyseliny nikotinové) v plodech slouží nervům a proti napětí, kyselina listová zase krvetvorbě a růstu buněk, kyselina pantotenová (vitamín B5) podpoří vitalitu, odbourávání tuků a zdraví vlasů. Půlka šálku sušených meruněk poskytne téměř celou denní dávku betakaroténu, velké množství draslíku, bóru a zhruba dvacet procent denní doporučené dávky železa. Sušené meruňky také obsahují procentuálně větší množství vlákniny než čerstvé a nemají prakticky žádný sodík ani tuk.

Švestky obsahují nejen vitamín B12 a biotin, ale dokonce celý komplex vitamínů skupiny B. Jednotlivě zastoupené vitamíny řady B zmohou obvykle méně, ale teprve společně je jejich potence v látkové přeměně rovna explozi. Stávají se maximálním stimulátorem v přeměně sacharidů, povzbuzují mentální svěžest i dobré nervy, energii a výkon, podporují schopnost člověka odolávat náporu stresů… V tomto smyslu jsou slivoně moderní potravní složkou pro současného člověka, žijícího často řady hodin bez pohybu nebo pod stresem. Ze stopových prvků jsou významnými měď a zinek.

Přínos švestek:
– jsou vhodné při odtučňovacích dietních režimech – navazují ve střevech nadbytečné tuky z procházející potravy, a tak se tyto tuky nemohou v těle uložit do zásobních tukových vrstev.
– napomohou hubnutí i tím, že zabrání, aby se sacharidy přeměnily na triglyceridy, tj. tzv. neutrální tuk, který je hlavní zásobní formou energie v těle.
– týdenní kúra se 200 g švestek denně zahání neklid, nervozitu, rozladění a sklon k depresím.

Avokádo je známé tím, že obsahuje mono-nenasycené tuky potřebné pro srdce. Patří mezi zdroje draslíku a hořčíku, což působí příznivě na nervový systém a svaly. Nově byl potvrzen obsah luteinu, který zlepšuje zrak a zároveň snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, a beta-sitosterolu, který snižuje hladinu cholesterolu. Foláty v avokádu jsou nezbytné pro zdravý vývoj plodu a fungování srdce.

Skořice zahřívá, zlepšuje trávení, snižuje cholesterol, mírní kašel a doporučuje se při nachlazení a infekci. Pomáhá také hubnutí a dokonce i v boji proti rakovině. Mírní menstruační potíže

Ovocný puding z meruněk a švestek

Ingredience

půl šálku sušených meruněk

půl šálku sušených švestek

celé avokádo

skořice a vanilka dle chuti

Postup

  1. Meruňky a švestky namočíme do vody, nejlépe přes noc a ráno slijeme vodu.
  2. Vše dáme do mixéru vč.avokáda a koření a mixujeme do hladka.
  3. Pokud puding bude hodně hustý, přidejte vodu, v které se ovoce namáčelo.
  4. Pokud se vám to bude zdát sladké, přidejte další kousek avokáda.
  5. Dejte do misek a ozdobte třeba mátou.
http://blog.zijemezdraveji.cz/2016/01/17/ovocny-puding-z-merunek-a-svestek/

Karolína Rašková

Karolína Rašková ...............

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *